Składniki: – 500 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży – 4 łyżki powidła śliwkowego – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 1 3/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 20 dag masła – jajko do posmarowania drożdżowki Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Wstawiamy do piekarnika i piec w piekarniku ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. W garnku rozpuścić masło z mlekiem i podgrzewamy ale tak, żeby nie zagotować. Do drożdźy dodajemy ostudzone mleko z masłem i jajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki i wyrobiamy dokładnie ciasto.