Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g śliwek węgierek świeżych lub mrożonych – 3 łyżki powidła śliwkowego – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub tortownica o średnicy 24 cm Kruszonka – 100 g mąki pszennej – 4 łyżki cukru – 70 dag masła Przygotowanie: W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wyjąc wcześniej żeby się lekko rozmroziły. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Śliwki* umyć, pozbyć się pestki i przekroić na pół.