Beza z karmelizowanymi śliwkami

Ciasta
17.11.2020 14:30
Beza z karmelizowanymi śliwkami

Beza – 4 białka – 200g drobnego cukru – 1 łyżeczka soku z cytryny Masa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – ok. 15 sztuk śliwek węgierek – 3 łyżki cukru – 2 łyżki masła Przygotowanie: Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. W misce ubijamy serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Patelnię rozgrzewamy dodajemy 2 łyżki masłą i rozpuszczamy a następnie dodajemy cukier. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Owoce mieszamy kilka minut z wytworzonym karmelem do czasu, aż śliwki zmiekną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25cm .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/beza-z-karmelizowanymi-sliwkami/