Składniki /4 porcje Kotlety z buraka: – 2 ugotowane buraki – puszka czerwonej fasoli – 1 czerwona cebula – 1,5 szklanki płatków owsianych – szczypta chili i cynamonu – 2 ząbki czosnku – 1,5 łyżki octu basamicznego – sól i pieprz Dodatki: – 4 bułki do hamburgerów bez konserwantów – dowolny mix sałat – 4 plastry pomidora – 2-3 ogórki kiszone – ketchup lub sos majonezowo -ketchupowy Przygotowanie: Ugotowane buraki kroimy na mniejsze kawałki. Nasze wege kotlety wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C), na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut, pamiętając, że kotlety obracamy na drugą stronę po około 15 minutach. Na dolne części bułek układamy dowolny mix sałat następnie nasz wege kotlet, ketchup,ogórek kiszony pokrojony w paski i plaster pomidora. Przygotowujemy dodatki (myjemy kroimy w plastry etc.) Bułki do hamburgerów kroimy na pół i układamy na patelni grillowej. Następnie formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek).