Składniki 6-9 porcji: – 500 g serka mascarpone – ok. 250 g biszkoptów podłużnych – 4 duże jajka – 50 g cukru pudru – 6 łyżek likieru Amaretto – 250 ml kawy espresso – szczypta soli – kakao do posypania Przygotowanie: Następnie oddzielić żółtka od białek (jajka dobrze umyć).Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę a następnie dodać do serka mascarpone i miksować na średnich obrotach. Na biszkopty wyłożyć połowę masy i następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy. Przepis na klasyczny włoski deser 🙂 Idealnie aksamitny krem w połączeniu z biszkoptami nasączonymi aromatycznym włoskim espresso i likierze amaretto . Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego.