Strucla z makiem - zwijany makowiec

Ewelina
Ciasta
12.12.2016 17:09
Strucla z makiem - zwijany makowiec
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

ciasto francuskie

25 dag maku

1 łyżka masła

50 ml śmietana 30%

15 dag miodu

5 dag orzechów włoskich

5 dag migdałów (bez skórki)

5 dag rodzinek

Dodatkowo

cukier puder

Przepis

Mak zalewamy wrzątkiem i przez chwile gotujemy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy odcedzony oraz zmielony mak. Całość podgrzewamy z dodatkiem śmietanki 30%.

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #1

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #2 Zdejmujemy garnek z kuchenki. Do maku dodajemy miód, orzechy włoskie, migdały oraz rodzynki. CałośĆ dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #3

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #4 Na wysmarowane masłem ciasto francuskie wykładamy mak, dokładnie zwijamy oraz smarujemy roztopionym masłem.Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #5

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #6

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #7

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #8

PieczemY przez 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;)

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #9

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #10

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #11Do przygotowania tego ciasta możemy użyć również gotowej masy makowej.

Smacznego