- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
ciasto francuskie
25 dag maku
1 łyżka masła
50 ml śmietana 30%
15 dag miodu
5 dag orzechów włoskich
5 dag migdałów (bez skórki)
5 dag rodzinek
Dodatkowo
cukier puder
Przepis
Mak zalewamy wrzątkiem i przez chwile gotujemy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy odcedzony oraz zmielony mak. Całość podgrzewamy z dodatkiem śmietanki 30%.
Zdejmujemy garnek z kuchenki. Do maku dodajemy miód, orzechy włoskie, migdały oraz rodzynki. CałośĆ dokładnie mieszamy.
Na wysmarowane masłem ciasto francuskie wykładamy mak, dokładnie zwijamy oraz smarujemy roztopionym masłem.
PieczemY przez 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;)
Do przygotowania tego ciasta możemy użyć również gotowej masy makowej.
Smacznego