Składniki
Składniki na pingwinki:
czarne oliwki
ser mozzarella
ugotowana marchewka
Składniki na choinki:
chlebki pita
serek philadelphia
szczypiorek
paluszki
Składniki na myszki:
ser pleśniowy camembert
czarne oliwki
marchewka
koperek
precelki
Składniki na bałwanki:
ugotowane jajka
marchewka
czarne oliwki
szczypiorek
Przepis
Przygotowanie pingwinków:
Nóżki oraz dziubek pingwinka wycinamy z wcześniej ugotowanej marchewki. Z sera mozzarella wycinamy mniejsze kulki i nakładamy na nie przecięte na pół czarne oliwki. Nóżki, brzuszek oraz główkę pingwinka nabijamy na wykałaczkę i gotowe. Pingwinki wyglądają super.
Przygotowanie choinek:
Serek philadelphia łączymy z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Chlebki pita kroimy na małe trójkątne kawałki. Przy pomocy patyczków wydrążamy otwory w chlebkach, w które następne wkładamy słone paluszki. Pojedyńcze kawałki choinek smarujemy serkiem i posypujemy szczypiorkiem. No i gotowe. Choinka smakuje tak samo dobrze jak wygląda.
Przygotowanie myszek:
Ser camembert kroimy na małe trójkąciki. Na pojedynczy kawałek serka kładziemy marchewkę, która pełni rolę nosa, kawałki czarnych oliwek jako oczy, precelki jako uszy oraz koperek jako wąsy. I w ten sposób otrzymujemy myszki z sera.
Przygotowanie bałwanków:
Jajka gotujemy na twardo, następnie odcinamy niewielką ilość dolnej oraz górnej część jajek tak aby, nasze bałwanki mogły swobodnie stać. Jajka łączymy ze sobą za pomocą wykałaczek. Za pomocą szczypiorka tworzymy ręce, zaś z pociętej marchewki tworzymy kapelusz oraz nos naszego bałwanka. Oczy oraz guziki bałwanka najlepiej wydrążyć za pomocą słomki i w puste miejsca włożyć małe kawałki oliwek.