Świąteczne przekąski - 4 sposoby

Ewelina
Przekąski
20.12.2017 15:40
Świąteczne przekąski - 4 sposoby

Składniki

Składniki na pingwinki:

czarne oliwki

ser mozzarella

ugotowana marchewka

Składniki na choinki:

chlebki pita

serek philadelphia

szczypiorek

paluszki

Składniki na myszki:

ser pleśniowy camembert

czarne oliwki

marchewka

koperek

precelki

Składniki na bałwanki:

ugotowane jajka

marchewka

czarne oliwki

szczypiorek

Przepis

Przygotowanie pingwinków:

Nóżki oraz dziubek pingwinka wycinamy z wcześniej ugotowanej marchewki. Z sera mozzarella wycinamy mniejsze kulki i nakładamy na nie przecięte na pół czarne oliwki. Nóżki, brzuszek oraz główkę pingwinka nabijamy na wykałaczkę i gotowe. Pingwinki wyglądają super.

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #1

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #2

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #3

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #4

Przygotowanie choinek:

Serek philadelphia łączymy z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Chlebki pita kroimy na małe trójkątne kawałki. Przy pomocy patyczków wydrążamy otwory w chlebkach, w które następne wkładamy słone paluszki. Pojedyńcze kawałki choinek smarujemy serkiem i posypujemy szczypiorkiem. No i gotowe. Choinka smakuje tak samo dobrze jak wygląda.

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #5

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #6

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #7

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #8



Przygotowanie myszek:

Ser camembert kroimy na małe trójkąciki. Na pojedynczy kawałek serka kładziemy marchewkę, która pełni rolę nosa, kawałki czarnych oliwek jako oczy, precelki jako uszy oraz koperek jako wąsy. I w ten sposób otrzymujemy myszki z sera.

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #9

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #10

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #11

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #12

Przygotowanie bałwanków:

Jajka gotujemy na twardo, następnie odcinamy niewielką ilość dolnej oraz górnej część jajek tak aby, nasze bałwanki mogły swobodnie stać. Jajka łączymy ze sobą za pomocą wykałaczek. Za pomocą szczypiorka tworzymy ręce, zaś z pociętej marchewki tworzymy kapelusz oraz nos naszego bałwanka. Oczy oraz guziki bałwanka najlepiej wydrążyć za pomocą słomki i w puste miejsca włożyć małe kawałki oliwek.

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #13

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #14

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #15

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #16

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #17

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #18

Zdjęcie Świąteczne przekąski - 4 sposoby #19