Prawdziwy cukier waniliowy czy cukier wanilinowy Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że kupując tak zwany “cukier waniliowy pakowany w małe torebeczki w supermarkecie, nie kupujemy prawdziwego cukru waniliowego, a cukier wanilinowy, który z naturą niewiele ma wspólnego. W idealnym świecie cukier waniliowy to połączenie cukru i nasion wanilii, niestety w sklepach dostępny jest przede wszystkim cukier wanilinowy, który zawiera jedynie sztuczny aromat. Przepis na domowy cukier waniliowy Do zrobienia własnego cukru waniliowego w domu bierzemy 2 szklanki cukru i 2 laski wanilii. Do przygotowania tego słodkiego dodatku potrzebujemy przede wszystkim cukru (białego lub drobnego, jasnego cukru trzcinowego) oraz lasek naturalnej wanilii. Z uwagi na ogromny popyt na wanilię, naturalna uprawa tego cudownego storczyk nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten produkt. - Laski wanilii nacinamy tak, aby nie przeciąć jej na dwie części tylko “rozpłaszczyć i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które wsypujemy do cukru. Jak zrobić domowy cukier waniliowy Wykonanie domowego cukru waniliowego jest bardzo proste. - Tak przygotowany domowy cukier waniliowy pozostawiamy na ok. 1 – 2 tygodni.