Wieniec Z Białym Makiem

Iwona
Ciasta
13.11.2020 18:58
Wieniec Z Białym Makiem

Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki na 1 wieniec: - 180 g mąki pszennej - 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant) - 80 ml ciepłego mleka - 1 żółtko - 20 g masła - szczypta soli - 40 g cukru - esencja waniliowa nadzienie z białego maku: - 120 g białego maku mielonego - 2 łyżki miodu - 25 g cukru - 1/4 szkl wody - 1 białko - 1 łyżeczka masła - orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie) - esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier: - 1/2 szkl cukru pudru - 2 łyżki gorącej wody 1. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. (ps. papier do pieczenia po ciasteczkach ;) 7. 2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Wieniec Z Białym Makiem W tym roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/11/wieniec-z-biaym-makiem.html