Marynata octowa: przepis na 1 litr zalewy 450 ml octu spirytusowego 10% 400 ml wody 5 dag białego cukru 1 łyżeczka soli Przyprawy: 3 – 4 listków laurowych, 5 – 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 goździków, łyżeczka białej gorczycy Z tak przygotowanej marynaty można przyrządzić: ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, pikle z ogórków nasiennych, pikle warzywne (marchewka, kalafiory, fasolka szparagowa, ogórki gruntowe, kukurydze baby), cebulkę marynowaną, grzyby (rydze, maślaki i opieńki), dynię, kabaczka lub patisony w occie. Dzięki marynacie octowej można przygotować warzywne pikle, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, cebulki, patisony, dynię i kabaczka. Marynata octowa nie jest wskazana dla dzieci, osób starszych, chorych oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.