Jak kisić buraki do picia i na barszcz

Przetwory
15.11.2020 6:12
Jak kisić buraki do picia i na barszcz

Słój z burakami przykrywamy talerzykiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni. lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni. Kiszone buraki, które pozostały z zakwasu po kiszeniu barszczu, świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek – na przykład sałatki z serem feta, rukolą i sosem vinegret lub świątecznej sałatki z solonymi śledziami i gotowaną fasolą. Taki kiszony barszcz podajemy w czasie tradycyjnych polskich świąt – przede wszystkim na Wigilię jako barszcz z uszkami, a także na Wielkanoc. Buraki na barszcz możemy zakisić nawet na 1-2 tygodnie przed Wigilią, zlać do butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki potrzebne na zakwas z buraków czerwonych (ok. 2 litry kwasu buraczanego) 1 kg buraków czerwonych 4 ząbki czosnku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 2 l letniej wody 1 łyżka soli 100 ml wody spod ogórków kiszonych lub ukiszonego zakwasu buraczanego Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. Do kiszenie buraków co picia lub na barszcz można dodać kilka plasterków marchewki, pietruszki lub selera korzeniowego. Zakwas z buraków na barszcz Kwas buraczany często wykorzystywany do przygotowania czerwonego barszczu. Jak zrobić zakwas z buraków krok po korku Buraki przeznaczone do kiszenia dokładnie myjemy i obieramy . Następnie, w zależności od wielkości buraków, kroimy je w połówki i kolejno w plastry . Kiszone buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. regulują przemianę materii, wspomagają odchudzanie, pomagają w walce z anemią, a także chronią nas przed wolnymi rodnikami i złym cholesterolem. Wbrew pozorom kiszenie buraków przebiega w ten sam sposób jak kiszenie ogórków lub innych warzyw. Do warzyw dodajemy przyprawy – ziele, pieprz, liść laurowy i obrany czosnek. lub kamionkowym naczyniu do kiszenia. Pokrojone buraki układamy najlepiej w szklanym słoju lub kamionkowym naczyniu do kiszenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poradzimy24.pl/jak-kisic-buraki-do-picia-i-na-barszcz/