Wodę po ugotowanym ryżu standardowo wylewamy do zlewu. Ten błąd popełnia prawie każda nas. W wodzie po ryżu znajdziemy mnóstwo składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie i skórę.
Ostatnio zero waste jest mocno popularnym sposobem na życie. Zasadę można wprowadzić w życie także podczas gotowania ryżu. Warto wiedzieć jak możemy wykorzystać wodę po gotowaniu. Zastosowań jest kilka, ponieważ jest ona bogata w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody.
Najlepsza do wykorzystania jest woda po ryżu sypkim, dokładnie przepłukanym. Nie znajdziemy w niej bisfenolu, który uwalnia się z woreczków, w których umieszczony jest ryż. Zawiera także najwięcej cennych substancji odżywczych takich jak:
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Cynk
- Witaminy z grupy B
Dla zdrowia
Wodę po ugotowanym ryżu możemy wykorzystać na kilka sposobów. Pomoże nam pozbyć się nudności i mdłości. Sprawdzi się u kobiet w ciąży i osób walczących z dolegliwościami układu trawiennego. Wspiera organizm w walce z wymiotami i biegunką. W tym celu do szklanki wody należy dodać szczyptę soli i cukru. Wodę po ryżu potraktować można, jako bazę do koktajli z miodem i przyprawami korzennymi. Tak przyrządzony możemy wypić 30 minut przed treningiem, aby dostarczyć sobie dawkę dodatkowej energii.
Dla urody
Woda ryżowa ma wiele właściwości kosmetycznych. Rozjaśnia skórę, wyrównuje koloryt, wygładza, zmniejsza pory, łagodzi stany zapalne i koi podrażnienia. Możemy stosować ją jak tonik i przemywać nią regularnie twarz. Ważne byśmy trzymały ją w lodówce. Można także wykorzystać ją do łagodzącej kąpieli. Wodę po ugotowanym ryżu możemy użyć także, jako płukanki do włosów. Wystarczy, że zanurzymy w niej włosy (ciepłej) na pięć minut, a następnie spłuczemy. Po takiej płukance włosy zyskają na objętości i będą się lepiej układały.
W kuchni
Wodę po ryżu możemy wykorzystać do podlewania mięsa, sosów i bulionów. Używana zamiast zwykłej wody wzbogaci danie o cenne substancje odżywcze. Możemy jej także używać zamiast wody przy wypiekach takich jak chleb, pizza czy ciasto na pierogi. Jeśli woda nie była solona może posłużyć nam do zrobienia owocowego koktajlu.
Czy wiedziałyście o podobnych zastosowaniach? A może same wykorzystujecie ją w inny sposób?