Woda z ryżu jest niezwykle bogata w prozdrowotne właściwości i ma szereg zastosowań. Jest również najczęściej wyrzucanym produktem o tak wielu cennych właściwościach. Jej smak nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto po nią sięgnąć, zwłaszcza w przypadku problemów trawiennych.
Dlaczego jest ona tak cenna? Podczas gotowania ryżu, witaminy i minerały przechodzą do wody, dlatego staje się ona źródłem sporej ilości witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego.
Jak to zrobić?
Składniki:
1 litr wody
½ szklanki białego ryżu
Wodę zagotuj, kiedy zacznie wrzeć wsyp do niej ryż. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie oddziel ryż i wodę. Wodę przechowuj w lodówce w szklanym, szczelnym pojemniku.
Zastosowanie:
Odżywka do włosów
Maseczka przeciwtrądzikowa (dwa razy dziennie)
Tonik (codziennie)
Lek na biegunkę oraz zaparcia