Kładzione kluski z parmezanem i prosciutto

Agnieszka
Obiad
13.11.2020 10:43
Kładzione kluski z parmezanem i prosciutto

Poniżej znajdziesz przepis na ciasto kluski kładzione o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż na tyle rzadkie, że kluseczki są mięciutkie. Składniki: 4-6 plastrów prosciutto lub wędzonej szynki ½ szklanki tartego parmezanu Siekana natka pietruszki 1 łyżka oliwy Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 Przygotuj ciasto na kluski: wbij do misy jajko, dodaj parmezan i mąkę, wymieszaj dokładnie (najlepsza jest szpatułka cukiernicza). Dlatego, kiedy robisz ciasto nie wlewaj mleka jednym chlustem, ale wlewaj stopniowo, mieszając ciasto i obserwując jego konsystencję. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto, które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kluskami kładzionymi jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo. Nawet jeśli za pierwszym razem nie będą idealne, to kolejna próba na pewno zakończy się sukcesem! Gotuj przez 3 minuty od momentu jak kluseczki wypłyną na wierzch. Krok 2 Zagotuj w garnku wodę – jak na makaron. Liczba porcji: 2 Ostatnio kluski kładzione rządzą u nas w domu. Żeby zrobić kluski kładzione, jak wszystko zresztą, wymaga pewnej praktyki. Powinno powstać ciasto dość luźne, ale nie rzadkie. To ważne jakiej mąki użyjesz, bo od rodzaju zależy ilość mleka jakie trzeba do niej dodać. Zamiast makaronu występują w nim kluski kładzione. Bo kluski kładzione to czysta przyjemność robienia i jedzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kladzione-kluski-z-parmezanem-i-prosciutto/