Przepis podpatrzyliśmy na blogu Dadwithapan.com Składniki: ½ małej główki kapusty 6 plastrów boczku lub suszonej szynki Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania) 4 średnie ziemniaki Sól Pieprz Dresing 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska) 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu (jeśli nie masz, dodaj łyżkę cukru, najlepiej brązowego) 3 łyżki siekanej natki pietruszki 3 łyżki siekanego koperku Przygotowanie: Złośliwi komentowali, że w porządku, tylko że trudno ją dodać zimą do herbaty), bo pieczone steki z kapusty są jednym z naszych największych kulinarnych, pozytywnych zaskoczeń. Jeśli jednak masz znajomych, których horyzonty kulinarne sięgają dalej niż schabowy z kapustą, postaw na kapustę, ale w formie steków. Kapustę pokrój na plastry półtora centymetrowej grubości, posól z obydwu stron, ale nie za mocno. Lekko słodkie, bo biała kapusta ma w sobie sporo słodyczy, dodatkowo wzmocniona miodowo-musztardowym dresingiem i przełamana wytrawnym, gorzkawym serem pleśniowym, zapieczonym na wierzchu. Krok 3 Po 20 minutach wyjmij kapustę z piekarnika, przewróć na drugą stronę. Pieczone steki z kapusty to danie, które możesz spokojnie podać na proszony obiad. No chyba, że planujesz zaprosić teściów, no to może lepiej postaw na steki z polędwicy. Steki z kapusty to jedno z najdelikatniejszych pieczonych dań warzywnych. W międzyczasie: wyłóż boczek lub szynkę na patelnię i dobrze wysmaż, aż stanie się chrupiący. Całość uzupełnia słony, chrupiący boczek, którego nie ma co żałować – pod warunkiem, że nie masz wegetariańskiej diety. My niedawno gościliśmy znajome małżeństwo, dla którego przygotowaliśmy steki z kalafiora w ziołowej panierce (delicje). Łatwe Liczba porcji: 2 Steki z kapusty? Na takie hasło tradycyjnemu amatorowi steak house’ów odechciewa się żyć. A jednak gdyby wyszedł poza kulinarną i nazewniczą konserwę, przekonałby się, że jest to danie wybitne! Steki z kapusty to nadzwyczaj delikatne danie. Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż cytryny. Wyjmij z piekarnika kapustę i ziemniaki.