Zapraszam na przepisy doskonałej kawy latte w trzech smakach - z cynamonem, nutellą oraz z białą czekoladą, które bez problemu wykonacie w domowym zaciszu, bez profesjonalnego ekspresu do kawy. Natomiast kaw a latte macchiato to trójwarstwowa kawa, składająca się z mleka na samym dole, kawy w środku oraz mlecznej pianki na wierzchu. Są to bardzo podobne do siebie kawy, składające się z tych samych składników, czyli espresso i spienionego mleka, różniące się tylko formą podania. Składa się przede wszystkim z espresso i dużej ilości spienionego mleka, które dominuje w tym przepisie. Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 15 g białej czekolady bita śmietana: 100 ml śmietanki 30% + 1 niecała łyżka cukru pudru tarta czekolada Wykonanie: Kawa latte to wymieszana kawa z mlekiem, z wysoką mleczną pianką. Oprócz kawy latte w kawiarniach można również spotkać latte macchiato. To nic innego jak kawa z mlekiem, która charakteryzuje się delikatnym smakiem, kremową konsystencją oraz aksamitną i gęstą pianką. Dodatkowo latte można przygotować z różnymi dodatkami (np. cynamonem, kardamonem, miodem, czekoladą), aby otrzymać kawę smakową. Taką kawę można również w bardzo prosty sposób przygotować w domu.