Ciasto Monte

Ewa
Ciasta
07.11.2020 10:23
Ciasto Monte

Biszkopt orzechowy: 6 białek 150 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 50 g mąki pszennej Masa: 6 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 50 g cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu Białka ubijamy na sztywno. Masę budyniową dzielimy na dwie części – do jednej z nich dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Studzimy. Miękkie masło dzielimy na połowę (po 175 g). Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Na pewno może stać się ozdobą świątecznego czy imprezowego stołu. Osobno ucieramy na puch z przestudzonym budyniem. Dodajemy mąkę zmieszaną z orzechami, łączymy delikatnie mieszając szpatułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/11/07/ciasto-monte/