Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: Kawałek pieczonej polędwiczki, kurczaka, indyka Garść pieczarek ½ małej cebuli drobno posiekanej albo 2 małe szalotki 2 łyżki masła ½ szklanki wina albo kieliszek brandy, whisky, koniaku 250 ml śmietany 12 proc. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku Nie dość, że jest to strogonoff z polędwiczki, a nie z polędwicy, to jeszcze z upieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj, a pieczoną tutaj. Smacznego! Przełóż patelnię z powrotem na kuchenkę, rozgrzej na niej łyżkę masła i wysyp na tłuszcz posiekaną cebulę. Ryż z kalafiora można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. My mieliśmy w lodówce kawałek polędwiczki, która została nam z tego obiadu i tak powstał strogonoff z polędwiczki. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Ale jeśli nie masz go w domu użyj mocnego, kolorowego alkoholu: może być whisky, brandy, koniak, oczywiście w mniejszych ilościach – mały kieliszek wystarczy. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Strogonoffa, albo, jak często mówi się w Polsce, Strogonowa (choć poprawna jest nazwa Stroganoff), zna każdy, ale chyba, wszyscy znamy nieco inną wersję. Poniżej znajdziesz przepis na strogonoffa z polędwiczki wieprzowej. My np. niedawno zrobiliśmy pulpety a la Strogonoff na dodatek z indyka i kaszy. Jeśli używasz mocnego alkoholu: brandy, whisky, po prostu odparuj trunek, na ci potrzeba kilku chwil. Połóż je na patelni, posól, wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać. Po polski brzmi to strasznie, ale chodzi po prostu o ekonomiczne gotowanie w oparciu o przygotowane wcześniej lub posiadane, gotowe składniki.