Tagliatelle z pieczoną dynią i indykiem

Alicja
Makarony
04.11.2020 17:43
Tagliatelle z pieczoną dynią i indykiem

Składniki - ok. 500 g obranej dyni (1 mała dynia) - 400 g piersi z indyka - 200 g sera feta - 2 garście liści szpinaku - garść orzechów nerkowca - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 400 g makaronu tagliatelle - przyprawa do kurczaka pikantna - papryka słodka - zioła prowansalskie - sól - pieprz Przygotowanie Dynię kroimy w kawałki i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 45 minut. Pyszny makaron z kremowym sosem dyniowym, soczystym indykiem i szpinakiem z dodatkiem sera feta oraz orzechów z pewnością podbije serca i żołądki Waszych bliskich. Sezon jesienny w pełni, dlatego postanowiłam przygotować danie z królującą na straganach dynią w roli głównej. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mus z dyni. Doprawiamy pikantną przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i mieszamy z oliwą. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać niewielką ilość wody z makaronu. Dodajemy indyka i pokrojony w drobną kostkę ser feta. W tym momencie można zacząć gotować makaron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2020/11/tagliatelle-z-pieczona-dynia-i-indykiem.html