Składniki - 400 g pomidorów z puszki (można również użyć świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 90 g cebuli - 4 łyżki oliwy - 4 ząbki czosnku - 2 łyżeczki papryki słodkiej - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka soli - szczypta pieprzu - 10 listków bazylii - 30 g parmezanu - 300 g makaronu do spaghetti Cebulkę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz starty parmezan. Przygotowanie jest proste i szybkie, dlatego danie idealnie sprawdzi się w roli błyskawicznego obiadu. Tym razem zapraszam na spaghetti Napoli z aromatycznym sosem pomidorowym.