Doskonale smakuje razem z mięsem drobiowym oraz cukinią. 2 pojedyncze piersi kurczaka (ok 500g) 2 cukinie 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych lub duży słoik passaty bazylia oregano sól, pieprz tarty parmezan do posypania 400 g makaronu farfalle Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Zawsze mam w domu kilka opakowań różnych makaronów, bo nigdy nie wiadomo na jaki rodzaj przyjdzie mi w danej chwili chęć;) Podobna sprawa ma się z pomidorami w puszce lub passatą w słoiku. Gdy cukinia lekko się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/4 szklanki wody (wlewamy ją do puszek i zbieramy ze ścianek pozostałość pomidorów). Makaron w sosie pomidorowym jest jednym z tych połączeń, które nigdy nam się nie nudzą. Oddając śmieci, zawsze tych produktów jest najwięcej i dobrze się czuję mając w domu ich zapas. Gdy mięso się przesmaży dodajemy cebulę oraz czosnek. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Cebulę kroimy w piórka.