3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka Przygotowanie: Formę o wymiarach 20×30 lub podobną smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Zapewne każdy z Was choć raz spotkał się z sernikiem królewskim czy to na świątecznym stole, na przyjęciu lub będąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Wyciągamy drugą połowę ciasta z lodówki i ścieramy je na wierzch na tarce na dużych oczkach. Białka ubijamy w oddzielnej misce, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy lub krótko i delikatnie miksujemy na małych obrotach miksera. Do tego wyciągam z szafek ulubione kawy ziarniste od Konesso i mielę w młynku tuż przed przygotowaniem. Na koniec wszystko miksujemy z budyniem (proszek). Masło dokładnie miksujemy z cukrem (dodajemy oba rodzaje) aż będzie białe i “puszyste. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto należy obserwować. Ja swój zostawiam na noc w lodówce. Sernik lepiej smakuje i lepiej się kroi, gdy schłodzimy go w lodówce. Masę serową wykładamy na kakaowy spód.