Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki biszkopt kakaowy: 6 jajek L 3 łyżki kakao 140 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru Krem: 800 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 125 ml śmietanki 30% 3. Na końcu dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160 stopni termoobieg. 3. Na końcu dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: 1. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Pamiętam jak byłam mała i z mamą chodziliśmy do cukierni na ulicy Jagiellońskiej w Rzeszowie na to ciacho właśnie. 2. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru na jasną i puszystą masę. 2. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru na jasną i puszystą masę. Żeby nie było za słodko, to na dolny biszkopt i pod polewę dałam dżem z czarnej porzeczki. 2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. 2. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilkę do przestudzenia. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż składniki się połączą i polewa stanie się jednolita. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Jak białka będą ubite, dodajemy połowę cukru i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy połowę cukru i miksujemy. Odstawić na około 10 - 15 minut do przestudzenia. 6. Studzimy, po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Polewa: 1. Do rondelka z grubym dnem dać masło, przelać śmietankę i wrzucić pokruszoną czekoladę. Odstawić na około 10 minut. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160 stopni termoobieg.