Składniki na dwie porcje: 1 duży filet z kurczaka 2 jajka L 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło klarowane do smażenia 4. Smażymy na maśle klarowanym, na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Na jednym talerzyku roztrzepujemy widelcem jajko, na drugi dajemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Następnie dodajemy bułkę tartą (dodajemy jej tylko tyle, żeby masa dala się uformować, ale nie za dużo), mieszamy. 3. Łyżką nabieramy porcje masy, formujemy w rękach kotleta i panierujemy: najpierw mąką, potem jajko i na końcu bułka tarta. Smażymy je też na maśle klarowanym, dzięki któremu ich smak jest wyjątkowy :-) Kotlety robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. W Wikipedii wyczytałam, że jest to rosyjska potrawa, która powstała na początki XIX wieku. 2. Z jednego jajka oddzielamy białko od żółtka (drugie zostawiamy do panierowania). To, że są puszyste i delikatne to zasługa ubitej piany z białek. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, który odsączy nam nadmiar tłuszczu.