Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne+FILM

Katarzyna
Ciasta
22.10.2020 17:17
Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne+FILM

Zapraszam na film, w którym pokazuję jak je zrobić krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** ORZECHOWY BISZKOPT -3 białka (z masy) -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -200g drobno zmielonych orzechów włoskich MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -3 żółtka (białka do biszkoptu) -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -2 budynie śmietankowe bez cukru PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru pudru -1,5 łyżki żelatyny -0,5 szkl gorącej wody DODATKOWO -dowolna czekolada do dekoracji Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie-200g, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pół łyżki kakao-miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Zanim mleko z masłem się zagotuje do miski dajemy resztę mleka czyli 250ml i 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru, mąkę, cukier i pozostałe 3 żółtka-wszystko mieszamy trzepaczką lub miksujemy do połączenia. Następnie ciasto posypujemy startą czekoladą Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się przegryzło Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie i kremowe. Do miski dajemy 9 białek (6+3 z masy) Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ciasto pięknie i elegancko wygląda, jest pysznie, nie za słodkie, bardzo kremowe i idealnie nadaje się na różne uroczystości czy po prostu jako pyszny wypiek do kawy. W misce ubijamy na sztywno 500ml śmietanki 36%, pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru pudru. Bardzo Wam je polecam, jest na prawdę wspaniałe i idealne na każdą okazje. Do ubitej śmietanki z cukrem pudrem dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy na niskich obrotach. Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką. Powstałą mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/10/ciasto-budyniowo-orzechowe-z-pianka.html