Składniki: Ciasto: - 300 g mąki pszennej typ 00 (odpowiedni typ mąki to podstawa dobrego ciasta, dlatego warto użyć właśnie tej, producenci mąki często oznaczają ją także jako mąką do pizzy, mąka włoska, oczywiście jeśli nie macie możliwości zakupu takiej mąki, można też użyć klasycznej typ 500, 550) - około 3/4 szklanki ciepłej wody - pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży - pół łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy Dodatki: - puszka pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - mozzarella - szynka parmeńska - oliwki (najlepiej Kalamata) - listki świeżej bazylii - szczypta cukru - sól, pieprz - oliwa Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce. Jednak jeśli nie macie czasu na długą fermentację, możecie już po jakichś 60 minutach cieszyć się smakiem pysznej, domowej picki! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidorki pelati i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek (nie wałkujemy, tylko formujemy dłońmi!). Bo czy może być coś lepszego niż piątkowy wieczór po ciężkim tygodniu, w zaciszu własnego domu, z pizza i Netflixem :-)?