3 czubate łyżki cukru pudru - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: - 250 g serka mascarpone - 2 batoniki chałwowe (łącznie około 200g, my użyliśmy chałwy kakaowej ) - pestki granatu - solony karmel, przepis TUTAJ Wykonanie: Mąki wysypujemy na stolnicę. ;-) Składniki: Na ciasto: - 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej - 1 szklanka mąki pszennej - 200 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek w kształcie jajka (około 1/2 ciasta odkładamy). W tym roku mamy dla Was kilka pomysłów na mazurki, dzisiaj taki w kształcie jajka :-) Serek mascarpone mieszamy łopatką, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno chałwę i mieszamy aż całość się połączy- powinna powstać jednolita masa.