ciasteczka z kokosem i czarną porzeczką

Ewa
Ciasta
10.04.2015 5:55
ciasteczka z kokosem i czarną porzeczką

Składniki

ciasto kruche:

220 gramów mąki pszennej

1 jajo

150 gramów miękkiego masła

100 gramów cukru

1 kopiasta łyżka cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 – 2 łyżki zimnej wody lub mleka

masa kokosowa:

200 gramów wiórków kokosowych

150 gramów masła

150 gramów cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

dodatkowo:

1 słoiczek (około 300 gramów) konfitury z czarnej porzeczki

Przepis

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, wbić jajo, dodać masło i wodę lub mleko, zagnieść kruche ciasto.

Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra – dół).

Masło roztopić z cukrami, pilnować by się nie zagotowało, wyłączyć gaz, wsypać wiórki i wymieszać łyżką.

Podpieczone ciasto posmarować konfiturą, na nią wyłożyć masę kokosową, wyrównać powierzchnię i delikatnie ugnieść. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia wierzchu.

Po ostudzeniu pokroić na paseczki.