Miodowy kurczak na potrawce z cukinii

Krzysztof
Sałatki
23.07.2014 13:46
Miodowy kurczak na potrawce z cukinii

Przepis

Miodowy kurczak na potrawce z cukinii:

- 1 pierś z kurczaka

- 0,5 czerwonej cebuli

- 2 duże cukinie

- 3 plasterki chilli

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka oleju

- 1,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka tymianku

- 2 łyżeczki czosnku

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

- pęczek szczypiorku

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paseczki. Przygotować marynatę z miodu, sosu sojowego, oleju i 0,5 łyżeczki soli. Mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Na patelnię wrzucić piersi wraz z marynatą i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będą złote i kleiste od miodu. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulkę i chilli pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Lekko posolić. Dodać cukinię i przyprawy. Smażyć do miękkości. Szczypior pokroić w niewielkie kawałki. Podawać cukinię z mięsem, posypane szczypiorem.

Smacznego!