Przepis
Miodowy kurczak na potrawce z cukinii:
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 duże cukinie
- 3 plasterki chilli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pęczek szczypiorku
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paseczki. Przygotować marynatę z miodu, sosu sojowego, oleju i 0,5 łyżeczki soli. Mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Na patelnię wrzucić piersi wraz z marynatą i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będą złote i kleiste od miodu. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulkę i chilli pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Lekko posolić. Dodać cukinię i przyprawy. Smażyć do miękkości. Szczypior pokroić w niewielkie kawałki. Podawać cukinię z mięsem, posypane szczypiorem.
Smacznego!