Przepis
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki ciemnego kakao
poncz:
1/3 szklanka zimnej wody + sok z połowy cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)
masa kokosowo - ananasowa:
1,5 szklanki mleka
120 gramów wiórków kokosowych
3 - 4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 gram miękkiego masła
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
6 - 7 plastrów ananasa z puszki
pianka :
1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)
200 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny do rozpuszczania we wrzątku
1/3 szklanki cukru pudru
3 białka
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Schładzamy, nasączamy ponczem.
1 szklankę mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.
W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzamy żółtka, obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.
Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie, schładzamy w lodówce.
Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.
Z białek i cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na kokosowy krem.
Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje wiśniowe (dałam wiśniową galaretkę).