ciasto Kleopatra

Krzysztof
Przepisy
04.06.2014 18:57
ciasto Kleopatra

Przepis

biszkopt:

3 jaja

4 łyżki cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki ciemnego kakao

poncz:

1/3 szklanka zimnej wody + sok z połowy cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)

masa kokosowo - ananasowa:

1,5 szklanki mleka

120 gramów wiórków kokosowych

3 - 4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

150 gram miękkiego masła

3 żółtka

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

6 - 7 plastrów ananasa z puszki

pianka :

1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)

200 ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny do rozpuszczania we wrzątku

1/3 szklanki cukru pudru

3 białka

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Schładzamy, nasączamy ponczem.

1 szklankę mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.

W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzamy żółtka, obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.

Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie, schładzamy w lodówce.

Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.

Z białek i cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na kokosowy krem.

Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje wiśniowe (dałam wiśniową galaretkę).