Składniki na pizze o średnicy około 30 cm: spód cukiniowy: - 1 duża cukinia - około 1/2 szkl mąki - 1 duże jajko - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka - oliwa sos: - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka suszonych warzyw - papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, - szczypta cukru - 1 łyżka śmietanki 30 % dodatki: - np. przyprawione i usmażone kawałki pierś - ser feta - ser żółty 1. 6. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika (jeśli chcemy podać pizze później to odczekujemy aż wystygnie i dopiero przed podaniem nakładamy dodatki, ser i zapiekamy w czasie podanym poniżej) 7. Spód smarujemy sosem, nakładamy dodatki i zapiekamy w 180 stop przez około 10-15 minut. dodajemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy, mieszamy na jednolita masę, nie może być rzadka ! 3. Masę rozkładamy na papierze do pieczenia spryskanym oliwą. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut. 5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.