Składniki na 4 porcje: – 700g krewetek Vannamei, surowych – 25ml oliwy – 4 ząbki czosnku – 1 chili Składniki na sos: – 250g pomidorki cherry – 200ml białego, wytrawnego wina – 2 czerwone cebule – 60g chorizo – 60g masła – 1 pęczek natki pietruszki – 4 ząbki czosnku – sól Krewetki osuszamy, umieszczamy w misce i łączymy z oliwą, 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub pokrojonymi w plastry oraz posiekanym chili, odstawiamy na godzinę. Jeżeli używamy krewetek całych, nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę, a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż karku krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Na patelnię, w miejsce krewetek wkładamy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa stanie się chrupiąca. Przepis na 4 porządne porcje, z czego jedna to ok. 391kcal, B: 27,6g, T: 21,9g, W: 11,2g. Następnie wkładamy posiekaną w piórka lub kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy, aż staną się szkliste. Pomidorki lekko dociskamy, a gdy lekko się rozpadną dodajemy krewetki, dosalamy i od razu podajemy np. z domowym pieczywem. Zawartość miski przekładamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię, aż nabiorą różowego/białego koloru i ściągamy z patelni.