Z tego przepisu wychodzą dwie sztuki, tę drugą zawsze można zamrozić, jeśli nie dacie rady zjeść obydwu na raz. |Chałka drożdżowa| Chałka drożdżowa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 sztuki Składniki: - 200 ml mleka - 80 g rozpuszczonego masła - 3 szklanki mąki pszennej (480 g) - 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych - 2 jajka - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki cukru Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: - 1 roztrzepane jajo + 2 łyżki mleka - sezam do posypania Wykonanie: W misce kruszyny drożdże, wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dzielimy je na dwie części, a następnie każdą z nich na trzy. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Dziś zapraszam Was na jeden z klasyków domowych wypieków, czyli na chałkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wałki na początku i końcu warkocza trzeba dobrze ze sobą skleić, żeby podczas pieczenia się nie rozdzieliły. Któż nie lubi lekkiej jak piórko kromeczki słodkawej bułki z dodatkiem dżemu lub białego sera na śniadanie? Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie na podsypanym mąką blacie.