Jedzenie niektórych produktów zwiększa szansę na zajście w ciążę. Dowiedz się jakie produkty spożywcze podnoszą płodność. Co warto włączyć do swojej diety, jeśli planujesz zostać mamą?
Co wpływa na płodność?
Na płodność wpływa wiele czynników: poziom hormonów, styl życia, aktywność fizyczna, codzienne nawyki, ale także właściwy sposób odżywiania i dobór odpowiednich składników odżywczych w diecie. Badania przeprowadzone w USA dowiodły, że styl życia i odpowiednia, zbilansowana dieta może znacząco zwiększyć szansę na zajście w ciążę.
Wpływ diety na płodność
Naukowcy zgodnie twierdzą, że właściwie dobrana, zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie, podczas planowania ciąży. Niektóre składniki odżywcze mogą korzystnie wpływać na płodność i zwiększyć szansę na zajście w ciążę. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze podniosą Twoją płodność.
Ryby i owoce morza
Ryby są cennym źródłem kwasów z grupy omega-3 i omega-6, białka, wapnia, żelaza, potasu i fosforu oraz witamin B, D i E. zawarte w nich substancje korzystnie wpływają na płodność. Regulują gospodarkę hormonalną, cykle miesiączkowe, wpływają na proces owulacji, jakość śluzu. Oprócz tego zwiększają przepływ krwi, co jest pomocne w zaburzeniach erekcji u mężczyzn. Wybieraj ryby morskie, takie jak łosoś, dorsz, szproty, sardynki i śledzie oraz owoce morza, np. krewetki.
Zielone warzywa
Zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, szparagi są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Dostarczają kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin B6, A, E. warto jeść je regularnie i włączyć do codziennej diety w postaci zdrowych, zielonych koktajli lub świeżych sałatek.
Czosnek i cebula
Gdy staracie się o dziecko, do swojej diety warto włączyć produkty wysoko alkaliczne. Należą do nich m. in. czosnek, cebula, marchew, seler, ziemniaki, por i kapusta. Zwłaszcza czosnek jest bogatym źródłem witamin A, B i C, a także cynku i potasu. Spożywanie tych produktów, poprawia jakość śluzu i korzystnie wpłyną na proces spermatogenezy.
Nasiona i orzechy
Nasiona i orzechy dostarczają wielu cennych składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, potas, sód), białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin (B i E). Jeśli planujesz ciążę koniecznie włącz do swojej diety pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane oraz orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie.
Owoce cytrusowe i jagodowe
Warto spożywać owoce, zwłaszcza cytrusy, granaty, jagody, maliny i jeżyny. Zawierają mnóstwo witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają stany zapalne i wolne rodniki, chronią plemniki, korzystnie wpływają na proces spermatogenezy.