Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta. mąki luksusowej typ 550 100 g twarogu półtłustego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szkl. Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania rogali ulubione ziarna do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Coś czuje, że tej jesieni i zimy na dobre za przyjaźnie się z wypiekami drożdżowymi.