Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Milena
Ciasta
19.10.2020 13:00
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Dodatkowo do ciasta ciemnego: łyżka kakao łyżka mleka Krem: 700 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej 160 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao łyżka masła 1/4 szklanki mleka Składniki na ciasto Fale Dunaju z jabłkami (blaszka o wym. 28×23 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek (rozmiar M) 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciasto białe, a na nie brązowe. Całość zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Kiedy polewa całkowicie wystygnie, ciasto można z powrotem włożyć do lodówki, aby masa budyniowa dobrze zastygła. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy do połączenia się składników. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną na tabliczki czekoladę i mleko. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Zobacz inne przepisy na ciasta z masą budyniową: Ciasto Fale Dunaju z jabłkami to klasyczny wypiek przygotowany według starego i wypróbowanego przepisu mojej mamy. Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Odstawiamy na chwilę, aby się lekko wystudziła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/10/ciasto-fale-dunaju-z-jablkami/