Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Milena
Ciasta
16.10.2020 15:09
Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek (rozmiar M) 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Ponadto: 350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta białego i brązowego. Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Brzoskwinie odsączamy na sicie z zalewy i kroimy w paski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/10/cielaczek-ucierane-ciasto-z-brzoskwiniami/