SKŁADNIKI Ciasto: - 20 g świeżych drożdży - 300 ml wody - 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) - 3 łyżki oliwy - 1/2 łyżeczki soli Farsz: - 100 g koncentratu pomidorowego - 3 duże ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka oregano - 10-14 plasterków szynki drobiowej - 1 kulka mozzarelli w zalewie - 1 kulka mozzarelli w zalewie - 2 łyżeczki oregano WYKONANIE Z naczynia żaroodpornego na środku bułeczek wylać wodę (jeżeli nie odparowała) i umieścić w nim sos pomidorowy lub ketchup. Następnie podzielić na 14 równych części, każda po około 60 g. (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę). Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Mozzarellę odsączyć z zalewy, zaś szynkę porwać na mniejsze kawałki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulę dobrze zlepić i układać na blaszce sklejeniem w dół naokoło naczynia żaroodpornego. Z ciasta uformować kulę, przykryć miskę ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania. Na środku blaszki ułożyć małe, okrągłe naczynie żaroodporne i nalać do niego nieco ciepłej wody. Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia.