Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, mieszamy, smażymy minutę. Plastry mięsa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron na brązowy kolor, po usmażeniu odkładamy na talerz. Składniki: 4 plastry schabu (1,5 cm grubości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 5 suszonych pomidorów z zalewy liść laurowy pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Parę dni temu kupiłam mięsa ciut więcej niż planowałam, więc z pozostałości zrobiłam schab gotowany z suszonymi pomidorami. Schab doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy na parę minut. Schab pieczony w ajvarze Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Do cebuli dorzucamy schab, całe pomidory, liść laurowy i wlewamy wody tylko tyle, żeby przykryła mięso (moja patelnia ma 20 cm średnicy). Przepis równie prosty jak na schab w sosie własnym, właściwie identyczny.