SKŁADNIKI Farsz - 1 brokuł - 10 średnich ziemniaków - 400 g podwędzanej kiełbasy - 1 por - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - 2 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 250 g sera żółtego - przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie - masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Ja mimo wszystko zdjęcia takie zrobiłam, poniżej prezentuję rezultat ;-) Oglądałam wiele zdjęć zapiekanek i dotychczas nie spotkałam się z żadnym przedstawiającym gotową potrawę już na talerzu. Przepis nieco zmieniłam, bo w moim pierwszym zamierzeniu w zapiekance miały być brokuły i nie chciałam z nich rezygnować. Może chodzi o to, że po nałożeniu na talerz zapiekanka wygląda mniej estetycznie niż w naczyniu żaroodpornym. Może chodzi o to, że po nałożeniu na talerz zapiekanka wygląda mniej estetycznie niż w naczyniu żaroodpornym. Oglądałam wiele zdjęć zapiekanek i dotychczas nie spotkałam się z żadnym przedstawiającym gotową potrawę już na talerzu. Umyte ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Na tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać. Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Dokładniej ujmując: na natchnienie, które przyszło po przeczytaniu przepisu na zapiekankę bawarską Dagmary Osowskiej. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo mało, najwięcej na samą górę.