Bułeczki serowo-czosnkowe

Bartek
Śniadania
11.10.2020 19:39
Bułeczki serowo-czosnkowe

Wypróbujcie sami 😉 Składniki na ciasto: 225 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 450 g mąki pszennej 30 g roztopionego masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 50 g miękkiego masła 200 g serka topionego 4-5 ząbków czosnku pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wysmarowane ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Drożdże zalewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Rozwałkowujemy je na placki w kształcie prostokąta i równomiernie smarujemy nadzieniem. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi, gdyż wyrosną. Nadzienie przygotowujemy poprzez ucieranie masła za pomocą miksera, dodajemy serki topione, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2017/01/buleczki-serowo-czosnkowe/