Scones z winogronami i miodem Ilość: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki na scones: 200 g mąki orkiszowej jasnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soli 45 zimnego masła 45 ml mleka 1 jajko 30 g miodu – ja użyłam miodu rzepakowego marki Wcinaj miód! 100 g czerwonych winogron bezpestkowych Składniki na miodową glazurę: 20 g miodu – ja użyłam miodu rzepakowego marki Wcinaj miód! 15 g masła Przygotowanie: Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Na stolnicy lub blacie wysypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem, sodą, skórką z cytryny i solą. Dzisiaj proponuję Wam scones z winogronami i miodem z miodowo – maślaną glazurą. Wałkujemy ciasto w okrąg na grubośc około 2- 2,5 cm i kroimy jak pizzę na 8 trójkątów. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem lub konfiturą – albo właśnie takie z dodatkami. Zamiast krojenia scones w trójkąty można wykroić z ciasta okręgi i upiec okrągłe ciastka. Scones to brytyjskie bułeczko – ciasteczka, bardzo często podawane na śniadanie. W tym czasie rozpuszczamy masło z miodem szykując glazurę. Robię je sama dośc często, zarówno w klasycznej wersji (znajdziecie ją tutaj), jak i w różnych wariacjach. Ja wykorzystałam sezon na winogrona i posłodziłam je miodem.