Składniki: Tortownica 24 cm Spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 500 g puree z dyni 150 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka przyprawy do pierników 2 budynie waniliowe 6 jajek Robiłam w tym sezonie jesiennym już zupę krem z dyni, więc teraz przyszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z dodatkiem puree z dyni. Dynie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki, następnie pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tak sernik na pół godz. następnie wyjąć na blat. Dodatkowo: wierzch można polać swoją ulubioną polewą, u mnie czekolada z kremówką, świetnie też się sprawdzi masa krówkowa Przygotowanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na całości. Rozdrobnić za pomocą blendera ciasteczka z czekoladą na proszek, następnie wlać roztopione, letnie masło i wymieszać do jednolitej masy. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego na 160 C ( góra -dół, bez termoobiegu ) i piec w tej temp. przez 1 godz. i 45 min. Do blendera wrzucić herbatniki i kosteczki czekolady, użyłam pół na pół czekoladę gorzką z mleczną.