Mrożona cytryna! Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można ją stosować!

Katarzyna
Zdrowie
08.10.2020 22:28
Mrożona cytryna! Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można ją stosować!

Jesień w pełni więc o wiele łatwiej jest teraz złapać infekcję. Poranki i wieczory nie są już tak ciepłe, jak latem, co bywa bardzo zdradliwe. Staramy się więc naturalnie budować swoją odporność. Najlepszym sprzymierzeńcem we wzmacnianiu odporności jest cytryna. Można jednak ją zamrozić i wtedy wykorzystać w jeszcze w inny sposób niż wyciskanie do herbaty! Przeczytajcie jak ją wtedy niestandardowo wykorzystać!

Zdjęcie Mrożona cytryna! Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można ją stosować! #1

Kwaśny owoc

Cytryna jest owocem, który należy do tych kwaśniejszych, przez co nie da się jej zjeść w dużych ilościach. Jednak już mała jej porcja może dostarczyć organizmowi wiele witamin i minerałów. Cytryna jest bogata w witaminy z grupy A, B i C.

Ma też w swoim składzie witaminy E i K, które wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie procesu krzepnięcia krwi. Te małe żółte owoce, są również bogate w potas, fosfor, magnez i wapń. Jej spożywanie uzupełnia również w naszym organizmie niedobory sodu, żelaza i cynku.

Właściwości cytryny

Każdy z nas wie, że w walce z infekcją cytryna jest niezastąpiona. Dzięki dużej ilości witaminy C w swoim składzie sprawia ona, że nasza odporność zostanie naturalnie wzmocniona. Cytryna jest również pomocna przy detoksykacji organizmu, którą powinno się robić cztery razy do roku.

Dzięki temu pozbywamy się z organizmu zanieczyszczeń, toksyn czy wolnych rodników. Szklanka soku ze świeżo wyciśniętych cytryn jest sposobem na kaca, który zazwyczaj nas męczy po zakrapianej imprezie. Spożywanie tego cytrusa zaleca się też osobom, które mają problemy z nadwagą. Cytryna jest bogata w antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na skórę oraz włosy.

Mrożona cytryna

Cytrynę można jednak wykorzystać również w inny sposób, niż ją kroić czy wyciskać z niej sok. Istnieje sposób, który pozwoli ją wykorzystać w 100%. Chodzi o to, aby dokładnie umytą cytrynę zamrozić, a później zetrzeć ją na tarce z małymi oczkami. Dzięki temu nie będzie żadnych odpadków ani wyrzucania pachnących skórek z tego owocu.

Zdjęcie Mrożona cytryna! Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można ją stosować! #2

Zastosowania mrożone cytryny

Taka starta cytryna jest świetnym dodatkiem do zup czy sałatek. Koktajlom, sokom czy jogurtom nada odświeżającego i lekko kwaśnego smaku. Można ją tak samo dodawać do herbaty, jak jej kawałki, a dodatkowo łatwiej będzie nam ją zjeść niż zwykłe plasterki.

Cytryna w takiej formie jeszcze skuteczniej hamuje rozwój bakterii, grzybów czy wirusów w organizmie. Herbaty z jej dodatkiem poprawią procesy trawienne organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na kamienie nerkowe.