Pigwa - roślina o dobroczynnych właściwościach. Lek na grypę i przeziębienie.

Katarzyna
Zdrowie
29.09.2020 21:34
Pigwa - roślina o dobroczynnych właściwościach. Lek na grypę i przeziębienie.

Dziś dzięki globalizacji możemy kupić owoce z całego świata. W sklepach dostępne są różne tropikalne odmiany i rodzaje owoców. Część z nich możemy sadzić i uprawiać nawet w naszych ogródkach. Jednym z nich jest pigwa, która pochodzi z obszarów Azji. Sok z tego owocu jest bardzo pyszny, więc zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Owoc ten ma również właściwości zdrowotne. Sprawdźcie, na jakie dolegliwości może pomóc picie soku z pigwy!

Zdjęcie Pigwa - roślina o dobroczynnych właściwościach. Lek na grypę i przeziębienie. #1

Geneza pigwy

Pigwa pospolita pochodzi z rodziny roślin różowatych i naturalnie pochodzi z terenów Azji. Jej owoce przypominają w kształcie gruszkę, które w smaku są gorzkie i cierpkie. Zazwyczaj mają żółty kolor, który oznacza, że owoc jest już dojrzały i dobry do spożycia. Istnieje kilka odmian pigwy, które różnią się między sobą wyglądem i sposobem ich uprawiania. Nie jest to krzew, który wymaga szczególnej pielęgnacji, ponieważ potrafi się przystosować do panujących warunków atmosferycznych. Dlatego też owoc ten można hodować również w Polsce w przydomowych ogródkach lub na działce. Owoce pigwy można kupić w sklepach w cenie około 10 zł za kilogram.

Zastosowanie pigwy

Z pigwy można zrobić soki, nalewki lub przetwory. Sok z pigwy jest zazwyczaj gęsty i nadaj napojom orzeźwiającego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Pigwa może być również dodatkiem do deserów lub sałatek. Owoce te można również wykorzystać, jako składnik koktajlu lub shake'ów. Przetwory z pigwy mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste w przygotowaniu.

Zdjęcie Pigwa - roślina o dobroczynnych właściwościach. Lek na grypę i przeziębienie. #2

Witaminy i wartości odżywcze pigwy

Spożywanie pigwy pozytywnie wpływa na nasz organizm. Owoc ten jest bardzo bogaty we właściwości odżywcze oraz witaminy. Posiada w swoim składzie witaminę A, C oraz te z grupy B. Jest bogaty również w kwas foliowy i ryboflawiny, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Ma w swoim składzie wapń, żelazo, fosfor i potas. Posiada też pektyny, które pomagają organizmowi usunąć toksyny i wolne rodniki.

Pozytywne właściwości soku

Sok z pigwy pomaga przy bolącym gardle, suchym kaszlu, biegunce oraz niestrawności. Jest pomocny przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, problemach z jelitami oraz nieżycie żołądka i jelit. Sok z pigwy powinny pić osoby mające nadwagę, ponieważ przyśpiesza on przemianę materii. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ma też bardzo dobry wpływ na wątrobę, którą wspomaga, regeneruje oraz wzmacnia.

Sok z pigwy - lek na przeziębienie

Sok z pigwy cieszy się dużą popularnością, a to za sprawą jego licznych właściwości prozdrowotnych. Polecany jest w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy, ponieważ ma w swoim składzie wiele witaminy C. Wspomaga odporność organizmu oraz pomaga w walce z przeziębieniem. Pigwa ma też właściwości wyciszające i uspokajające. Przygotowanie soku jest bardzo proste i nie wymaga wiele zachodu.

Do jego przygotowania potrzeba:1) 2 kg pigwy,2) 2 kg cukru,3) dużego słoika,4) gazy lub cienkiego materiału.

Zdjęcie Pigwa - roślina o dobroczynnych właściwościach. Lek na grypę i przeziębienie. #3

Przygotowanie:1) na początku należy owoce umyć i usunąć z nich gniazda nasienne oraz pokroić na kawałki,2) następnie należy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach umieścić w słoiku do 3/4 jego wysokości,3) później przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na kilka dni,4) po tym czasie odlewamy nagromadzony sok do słoików i pasteryzujemy je przez około 10 minut.

Dawkowanie:

Sok z pigwy możemy dodawać bezpośrednio do wody lub wlewać go do herbaty, co pozwoli wzmocnić naszą odporność. Możemy również pić go bezpośrednio w łyżeczki, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia. Optymalna dawka podczas przeziębienia to dwie łyżeczki soku spożywane trzy razy dziennie.