Wiadomo, że cytryny są źródłem wielu witamin i składników odżywczych.
Oprócz takich witamin jak:
- witamina A,
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina E,
cytryny zawierają także:
- kwas foliowy,
- żelazo,
- miedź,
- potas,
- magnez,
- cynk.
Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie mrożonych kostek cytrynowych, które z powodzeniem możecie wykorzystać do napojów, koktajli, deserów, a także do różnych dań i potraw.
Cytryny należy dokładnie umyć – najlepiej sparzyć, aby pozbyć się bakterii które znajdują się na skórce.
To ważne! Nie obieraj cytryn ze skórek!
Następnie umyte i suche cytryny wkładamy do woreczka i na całą noc wkładamy do zamrażarki.
Rano wyciągamy cytryny i ścieramy je na tarce.
Jest to trochę pracochłonne, ale warto.
Uzyskaną startą papkę należy umieścić w foremkach na lód i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Kiedy tylko będziemy mieli taką potrzebę to wyciągamy kilka gotowych kostek cytrynowych i dodajemy do potrawy, koktajlu lub do wody.
Pamiętaj!
Najwięcej wartości odżywczych i antyoksydantów znajduje się właśnie w skórce, dlatego bardzo ważne jest to aby nie obierać cytryn ze skórek.