Czosndogi

Ewa

Zapiekanki

07.10.2020 8:53

Czosndogi

Smakowo wyszło fajnie, choć jeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 🙂 5 bułek czosnkowych 5 długich parówek dobrej jakości około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy) 1-2 garści rukoli 2-3 ogórki kiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy) 1 łyżeczka miodu odrobina wrzącej wody sól, pieprz ketchup, majonez, musztarda Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, że wiedziałam, iż długo nie będę mu się opierać 🙂 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut (do roztopienia się sera). Bułki czosnkowe nacinamy przez środek, uważając, by nie przeciąć bułki na pół. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Dość szybko przepis się spopularyzował i stał się niejako HITEM internetu. Ja sama po raz pierwszy zobaczyłam go na Instagramie. Następnie na każdą bułkę wykładamy porcję świeżej rukoli. Najprawdopodobniej po raz pierwszy przygotowany został w czerwcu tego roku.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/07/czosndogi/