Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką - składniki: - 3-4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g) - 3/4 szklanki kaszy pęczak - pół białej części pora (około kilkunastu centymetrów) - 3 marchewki - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego - Jak zrobić roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką? - W pierwszej kolejności ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu. - Roladki przesmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka, zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut. Pyszne roladki drobiowe faszerowane kaszą pęczak z dodatkiem pora i marchewki, duszone w sosie śmietanowym. Kolejno dodaj na patelnię obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 6-8 minut. - Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 2 łyżki mąki - 150 ml śmietanki 18% - 1 pęczek natki pietruszki - przyprawy: sól i pieprz - dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia - Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przesmaż drobno pokrojonego pora. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą i pieprzem.