mąki pszennej tortowej 70 g. masła 1 jajko 2 żółtka Śliwki Na kruszonkę: 50 g. masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Wykonanie: Oczywiście możecie zamienić śliwki na inne owoce, ale akurat mamy sezon więc myślę, że trzeba korzystać. Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru 500 g. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło. Następnie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 45-50 minut. Zostawić na 10-15 minut. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Połówki śliwek układać na cieście, skórką do dołu. Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami.