POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z BALLANTINES, ŻURAWINĄ, CHILLI I SUSZONYM POMIDOREM

Beata
Obiad
30.11.2018 12:42
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z BALLANTINES, ŻURAWINĄ, CHILLI I SUSZONYM POMIDOREM

Polecam, warto wypróbować :-) Składniki: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 150 ml Ballantines - 1 papryczka chilli - 1/2 szklanki żurawiny (jeśli chcemy ciut słodszy sos to 3/4 szklanki) - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula szalotka - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1 szklanka śmietanki 30% - sól - pieprz - oliwa z oliwek 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Polędwiczki wieprzowe w sosie z Ballantines, żurawiną, chilli i suszonym pomidorem Pyszne polędwiczki w sosie z dodatkiem Ballantines, żurawiny,suszonego pomidora i chilli. Wyszły rewelacyjnie, delikatne w smaku, kruche, sos super, z charakterem, ciut słodkawy dzięki żurawinie przeplata się z ostrą papryczką i whisky. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron po około 2-3 mintu. Wszystko razem z posiekaną żurawiną wrzucamy do polędwiczek, mieszamy (pamiętajmy, żeby co jakiś czas polędwiczki przewracać). Smacznego :-) Jednym z sekretów smażenia jest wybór właściwego naczynia - zachęcam do lektury poradnika jak kupić dobrą patelnię Następnie kroimy na około 2 cm plasterki, które dodatkowo rozbijamy tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). U nas polędwiczki podane były z ryżem i sałatką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2018/11/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z.html